Natural region, the Beauce is a vast agricultural plain. Dedicated to cereal growing, it has diversified and evolved with the times.

“Star of the sea behold the heavy sheet
And the deep swell and the ocean of wheat
And the moving foam and our filled granaries,
Here is your gaze on this immense blanket…”
Charles Péguy, Presentation of Beauce to Notre-Dame de Chartres

Grains

Did you know that? There are 2 types of wheat. Soft wheat, the most emblematic cereal and the most cultivated in Beauce, is used for milling and cattle feed. Durum wheat, on the other hand, is found on our plates in the form of pasta or semolina.
Beauce farmers grow many other cereals such as barley for beer production, maize, which has become a staple in cinemas, and rye, the flour of which is sought after for the production of special breads, cakes and biscuits.

Vegetables

Sugar beet, peas, green beans, spinach, onions, potatoes…since the advent of irrigation in the 1960s, Beauce has grown many vegetables for human consumption. They are produced in open fields to be consumed fresh or preserved.

Oilseeds

Sunflower, flax, rape, protein peas, oil and protein crops are plants grown for their richness in oil and/or energy proteins.
The department of Eure-et-Loir is a major player in the production of cereals and oilseeds in France and is the leading French cereal-producing department. It also ranks first nationally for the production of rapeseed and protein peas.

Les porte-graines

Les semences potagères que l’on achète en petits sachets chez les grainetiers ou dans les jardineries proviennent souvent de Beauce. Carottes, betteraves sucrières, oignons, épinards…sont autant de plantes porte-graines cultivées sur le territoire.

Les plantes médicinales

Des cultures médicinales sont cultivées en Beauce: Mélilot, Chardon Marie, Echinacea, Balotte Fétide,Fenugrec, etc. Elles sont soit destinées à la parfumerie soit à la pharmacopée et font de la région un pôle industriel reconnu: la “Cosmétic Valley”.

Biomasse

En Beauce, nous utilisons également les plantes comme sources d’énergie. L’huile de colza, par exemple, n’est pas uniquement une huile riche en oméga 3, elle peut également être transformée en diester. On extrait de la betterave à sucre de l’alcool utilisée en distillerie et destinée à la parfumerie ou à la production d’éthanol. Le diester, pour les moteurs diesel, et l’étahnol, pour les moteurs essence, sont des énergies renouvelables.
Beaucoup d’autres plantes sont utilisées à des fins non-alimentaires comme le maïs dont l’amidon est utilisé dans les plastiques, la colle ou encore les diluants pour peindre.

Pour aller plus loin